Clement Dekien

Clement Dekien zag het levenslicht op 4 oktober 1923. Moeder Maria Snelders was afkomstig uit het Antwerpse, vader Henri was van Raversijde. Met zijn 2 broers,  Armand en Louis en 2 zussen, Henriëtte en Josepha woonde hij als kind in een conciërgehuisje in de Duinenweg, achter de Zeedijkvilla’s. Vader was de huisbewaarder van “Villa Rose”. Ze verhuisden naar de Schoolstraat, naast het café “In de Zwaan” van  weduwe Cys.

Jeugdjaren

Clement groeide op in Raversijde, tussen zijn leeftijdsgenoten en was zeer sportief. Hij was spelend lid van de voetbalclub “Les ailes Raversyde”, voetbal was immers zijn grote passie. In zijn voetbalclub was Clement meestal doelman, soms was hij ook “back”. Ook  op de fiets kon hij zijn mannetje staan. Zo nam hij op koekezondag, enkele  maanden voor zijn dood, deel aan het clubkampioenschap met onder andere Maurice Mares, Robert Pylyser (Berten de coureur), Alfons Pylyser, Georges Coopman en Emiel Bruynsteen.

Zwemmen kon hij als geen ander. Als je nu tegen de oude Raversijdenaars spreekt  over Clement, dan is dat het eerste wat je moet horen: wat kon die jongen  zwemmen! Als 16-jarige hielp hij bij boer Coppin aan de bergschuur als koeiepoetser, met andere woorden, hij was boerenknecht. In de zomer deedhij dienst als redder bij de gemeentelijke reddingsdienst van Middelkerke. Hij had het strand van Raversijde onder zijn hoede.

De reddingsactie

Het was een boom van een vent, mooi gebouwd lichaam, bruin van vel, kortom, in de zomermaanden de “play-boy” van het strand maar met een goed karakter. Op vrijdag 5 augustus, één dag voor het dramatisch ongeval, was wijlen Henri Pylyser op het  strand aan het praten met Clement. In de verte in zee zagen ze een stuk hout  dobberden en vliegensvlug was Clement erachteraan gezwommen.

‘s Anderendaags was het een mooie zomerdag. De reddingsboot lag op anker voor de zwemmerszone. Clement hield toezicht. Twee meisjes uit Aalst waren op vakantie.  Catherine Sauveur, 9 jaar en Christiane Herman, 11 jaar waren in zee aan het spelen en het water trok naar laag tij. De meisjes werden weggedreven. Clement merkte dit op en sprong in zijn boot. Hij redde zo de meisjes en bracht ze veilig op het droge. Een menigte vormde zich en alle aandacht ging naar de kindjes. De reddingsboot was echter afgedreven. Clement merkte dit op en en ging opnieuw in zee om de boot te halen. Wat gebeurd is weten we niet, was hij einde krachten, heeft hij “iets”  gekregen…de zee zal haar geheim nooit prijsgeven. Clement verdween in de golven en niemand merkte het op.

Tot plots de afwezigheid van de held opviel. Iedereen in paniek, waar is Clement? Ruim twee uur later, bij het opkomen van het water, spoelde het slachtoffer aan. De  twee geneesheren,dr. Beheyt en dr. Jannes uit Middelkerke waren ter plaatse, doch hulp kon niet meer baten. E.H. onderpastoor Spriet uit Mariakerke, die er eveneens bijgeroepen was, diende hem op het strand het H.Oliesel toe. De sfeer was bedrukt, de mooie zomerdag was omgeslagen. De moedige redder was amper 25 jaar.

Sidebar